22 вересня 2016

Засідання членів Науково-експертної ради

Міністерство юстиції України повідомляє, що 20 вересня 2016 року відбулося спільне засідання членів Науково-експертної ради з питань розвитку інфраструктури відкритих ключів України при Міністерстві юстиції України, представників Національного банку України, Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства фінансів України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Державної міграційної служби України, Державної казначейської служби України, Національного агентства з питань запобігання корупції, Національного агентства України з питань державної служби, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації, громадської організації «Електронна демократія», а також представники акредитованих центрів сертифікації ключів та розробники надійних засобів електронного цифрового підпису.

Учасники засідання розглянули такі питання порядку денного:
  1. Організаційні питання (пропозиції щодо внесення змін до складу Науково-експертної ради з питань розвитку інфраструктури відкритих ключів України при Міністерстві юстиції України).
  2. Внесення змін до Порядку застосування електронного цифрового підпису органами державної влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями державної форми власності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 жовтня 2004 року № 1452 (http://czo.gov.ua/news-details?id=330).
  3. Застосування та реалізація акредитованими центрами сертифікації ключів права надавати послуги електронного цифрового підпису та обслуговувати виключно посилені сертифікати ключів (частина друга статті 9 Закону України «Про електронний цифровий підпис»).
  4. Розгляд пропозицій щодо внесення змін до деяких нормативно-правових актів у сфері електронного цифрового підпису стосовно реєстрації та використання об’єктних ідентифікаторів.
  5. Розгляд пропозицій щодо внесення змін до Вимог до формату посиленого сертифіката відкритого ключа у зв’язку із впровадженням унікального номеру запису в Єдиному державному демографічному реєстрі та необхідності його внесення до посиленого сертифіката відритого ключа.
  6. Розгляд пропозицій щодо внесення змін до деяких нормативно-правових актів у сфері електронного цифрового підпису стосовно використання нових національних та міжнародних алгоритмів криптографічного захисту інформації в базових об’єктах інфраструктури відкритих ключів.
  7. Підведення підсумків за результатами проведення засідання.

За результатами проведеного засідання членами Науково-експертної ради з питань розвитку інфраструктури відкритих ключів України при Міністерстві юстиції України рекомендовано:

  1. Включити до складу ради представників Національного банку України:
    Кудіна Антона Михайловича – доктора технічних наук, старшого наукового співробітника, заступника директора департаменту безпеки – начальника управління безпеки інформації Департаменту безпеки Національного банку України;
    Проскуровського Романа Васильовича – кандидата технічних наук, доцента, начальника відділу супроводження та впровадження систем управління ключами Національного банку України та банківських систем управління безпеки інформації Департаменту безпеки Національного банку України.
    Обрати секретарем Науково-експертної ради з питань розвитку інфраструктури відкритих ключів України при Міністерстві юстиції України начальника відділу з питань законодавства у сфері електронного цифрового підпису Департаменту публічного права Міністерства юстиції України – Шостак Ірину Борисівну.
  2. Протягом тижня членам Науково-експертної ради надати Міністерству юстиції України (на електрону адресу: acsk@minjust.gov.ua) пропозиції щодо змін до Порядку застосування електронного цифрового підпису органами державної влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями державної форми власності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 жовтня 2004 року № 1452.
  3. Міністерству юстиції України надати державному підприємству «Національні інформаційні системи» роз’яснення щодо застосування та реалізації акредитованими центрами сертифікації ключів права надавати послуги електронного цифрового підпису, а саме: відповідно до законодавства у сфері електронного цифрового підпису акредитовані центри сертифікації ключів, крім права обслуговувати виключно посилені сертифікати ключів, також мають право надавати інші послуги, які не суперечать вимогам законодавства, зокрема обслуговувати сертифікати ключів.
  4. Продовжити роботу у напрямку реєстрації та використання об’єктних ідентифікаторів і розглянути це питання на наступному засіданні Науково-експертної ради.
  5. Міністерству юстиції України підготувати та опублікувати на веб-сайті центрального засвідчувального органу проект змін до Вимог до формату посиленого сертифіката відкритого ключа, в частині, внесення унікального номеру запису в Єдиному державному демографічному реєстрі до посиленого сертифіката відритого ключа.
  6. Міністерству юстиції України підготувати та опублікувати на веб-сайті центрального засвідчувального органу проекти змін до деяких нормативно-правових актів у сфері електронного цифрового підпису стосовно використання нових національних та міжнародних алгоритмів криптографічного захисту інформації в базових об’єктах інфраструктури відкритих ключів для надання зауважень та пропозицій.