18 березня 2014

Круглий стіл

Управління функціонування центрального засвідчувального органу Міністерства юстиції України взяло участь в роботі круглого столу «Побудова якісної інфраструктури електронних адміністративних послуг. Закладання надійного фундаменту замість піску: стандартизація замість домовленостей та недомовок».

В ході роботи круглого столу, організованого Технічним комітетом із стандартизації «інформаційні технології (ТК-20), що відбувся на базі підкомітету 22 ТК-20 (Інститут кібернетики імені В.М. Глушкова Національної академії наук України), розглянуто питання технічного регулювання сфер електронного урядування із застосуванням національних стандартів.

В роботі круглого столу, крім представників центрального засвідчувального органу прийняли участь експерти та фахівці Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Державної міграційної служби України, Державної архівної служби України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва, Інституту спеціального зв’язку та захисту інформації, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації, Національного технічного університету України (КПІ) та Інституту кібернетики імені А. М. Глушкова Національної академії наук України.

Під час дискусії учасники круглого столу зазначили, що відсутність взаємоузгодженої системи технічних регламентів на базі складової електронного урядування значною мірою гальмує розвиток е-сфер, зокрема електронних адміністративних послуг, електронних закупівель та електронної комерції.

За результатами обговорення на круглому столі сформульовані наступні необхідні умови створення «фундаменту» якісного надання послуг електронного урядування, а саме на розроблення, в частині що стосується сфери ЕЦП, у відповідності до Закону України № 3164 від 01.12.2005 «Про стандарти, технічні регламенти та процедури відповідності» п’яти технічних регламентів, а саме:

  1. Довірчих послуг електронного цифрового підпису – з метою визнання довірчих послуг, зокрема ЕЦП, європейським та міжнародним співтовариством, а також вирішення внутрішніх проблем функціональної сумісності (інтероперабельності);
  2. Електронного діловодства – з метою визначення об’єкта електронного документообігу та його архівного зберігання;
  3. Електронної ідентифікації – створення загальнодержавного механізму електронної ідентифікації громадян України, в тому числі із застосуванням ЕЦП, зокрема для надання електронних адміністративних послуг;
  4. Якості програмного забезпечення – з метою гарантування високої якості програмного продукту, що створюється за державні кошти, через застосування міжнародних стандартів до життєвого циклу програмного забезпечення, в тому числі і сфери ЕЦП;
  5. Комплексної системи захисту інформації – з метою визнання європейським та міжнародним товариством рівня інформаційної безпеки державних інформаційних систем.

У результаті дискусії учасників круглого столу та розгляду різних точок зору виявлено збіг позицій органів державної влади та провідних експертів з принципових питань створення фундаменту електронного урядування.