10 вересня 2014

Результати засідання Науково-експертної ради

09 вересня 2014 року о 14:00 год. за адресою: м. Київ, пров. Рильський, 10 відбулося розширене засідання Науково-експертної ради з питань розвитку інфраструктури відкритих ключів України при Міністерстві юстиції України (далі – Науково-експертна рада), створеної наказом Міністерства юстиції України від 13 червня 2014 року № 932/5 «Про Науково-експертну раду з питань розвитку інфраструктури відкритих ключів України при Міністерстві юстиції України» (із змінами).

У засіданні взяли участь представники Адміністрації Президента України, Національного банку України, Державної фіскальної служби України, Державної казначейської служби України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, а також представники 12 акредитованих центрів сертифікації ключів та розробники надійних засобів електронного цифрового підпису.

На засіданні заступник Міністра юстиції Ігор Бондарчук із вступним словом звернувся до присутніх:

«Ми зібралися, щоб спільно з фахівцям у сфері електронного цифрового підпису визначити оптимальні шляхи вирішення проблем внутрішньої інтероперабельності, розробити пропозиції та рекомендації щодо створення механізмів як внутрішньої, так і міжнародної сумісності Національної системи електронних цифрових підписів для реалізації вимог Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом і його державами-членами, з іншої сторони щодо визнання сертифікатів електронних цифрових підписів, виданих населенню, досягнення відповідності з технічними регламентами Європейського Союзу та системами стандартизації, акредитації, робіт з оцінки відповідності».

«Необхідно окреслити напрями роботи, розробити рекомендації щодо створення тестового Стенду Міністерства юстиції для забезпечення вимог до форматів електронного цифрового підпису, а також надати рекомендації щодо створення «точки єдиного контакту (PSC)» – Довірчого центру Міністерства юстиції», – додав Голова Науково-експертної ради, доктор технічних наук, професор, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, дійсний академік Академії наук прикладної радіоелектроніки Горбенко Іван Дмитрович.

Під час засідання основним завданням було визначено розроблення та затвердження Концепції стандартизації та розвитку інфраструктури відкритих ключів та надання послуг електронного цифрового підпису (кваліфікованих електронних довірчих послуг).

Разом з цим були висловлені пропозиції у максимально стислі строки розробити рекомендації щодо створення тестового Стенду Міністерства юстиції, надати пропозиції та зауваження до проекту Концепцію стандартизації та розвитку інфраструктури відкритих ключів та надання послуг електронного цифрового підпису (кваліфікованих електронних довірчих послуг), а також опрацювати проект Меморандуму про взаємодію та співробітництво між розробниками надійних засобів електронного цифрового підпису та суб’єктами надання послуг електронного цифрового підпису та визначити його практичну доцільність.

У ході засідання було вирішено зазначені проекти розмістити для публічного обговорення на сайті центрального засвідчувального органу (http://czo.gov.ua/) та сторінці в соціальній мережі Facebook (https://www.facebook.com/profile.php?id=100007318307527).