18 березня 2015

Публічне громадське обговорення проекту Закону України

17 березня 2015 року о 13:45 год. в Міністерстві юстиції України відбулося публічне громадське обговорення проекту Закону України «Про електронні довірчі послуги».

Проект Закону України «Про електронні довірчі послуги» підготовлено Міністерством юстиції України на заміну раніше розробленого проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про електронний цифровий підпис» з метою максимального наближення положень Закону України «Про електронний цифровий підпис» до положень Регламенту (ЄС) № 910/2014 Європейського Парламенту та Ради від 23 липня 2014 року про електронну ідентифікацію та довірчі послуги для електронних транзакцій в межах внутрішнього ринку та про скасування Директиви 1999/93/ЄС (далі – Регламент).

В обговоренні взяли участь представників державних органів, громадських організацій, науково-дослідних установ, навчальних закладів, центрів сертифікації ключів.

Розробка та майбутнє прийняття проекту Закону України «Про електронні довірчі послуги» направлені на безпосереднє виконання Україною положень Угоди про Асоціацію між Україною та Європейським Союзом, а також сприятимуть максимальному наближенню національного законодавства до Європейського та світового у напрямах розвитку послуг транскордонної сертифікації.

Відповідно до Регламенту проект Закону України «Про електронні довірчі послуги» передбачає входження України до єдиного цифрового ринку Європейського союзу шляхом полегшення транскордонного використання онлайн-послуг, безпечної електронної ідентифікації і автентифікації, а також взаємного визнання ключових компонентів траскордонних цифрових послуг, таких як електронна ідентифікація, електронні підписи, електронні документи та послуги, а також вжиття заходів із забезпечення сумісності електронних послуг із відповідними сервісами Європейського Союзу.

Учасники публічного громадського обговорення в цілому погодилися, що концептуально проект Закону України «Про електронні довірчі послуги» відповідає положенням Регламенту.

Напрацьовані за результатами публічного громадського обговорення, рекомендації будуть враховані Міністерством юстиції України під час подальшої підготовки проекту Закону України «Про електронні довірчі послуги».

Після проведення всіх узгоджувальних процедур проект Закону України «Про електронні довірчі послуги» в установленому порядку буде подано на розгляд Кабінету Міністрів України.