07 липня 2014

Засідання спільної робочої групи з розробки проектів НПА у сфері ЕЦП

03 липня 2014 року о 09:00 за адресою: м. Київ, пров. Рильський, 10, відбулося розширене (за участю представника Міністерства доходів і зборів України) засідання спільної робочої групи з розробки проектів нормативно-правових актів у сфері електронного цифрового підпису, створеної відповідно до наказу Міністерства юстиції України, Адміністрації Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України від 13 березня 2013 року № 421/5/117 (із змінами).

Засідання відкрив заступник Міністра юстиції України Ігор Бондарчук, який зазначив, що Міністерством постійно здійснюється моніторинг та оцінка проектів нормативно-правових актів з різних сфер діяльності держави, де застосовуються технології електронного цифрового підпису, у тому числі заходи, спрямовані на спрощення процедур ідентифікації та реєстрації підписувачів у суб’єктах, які надають послуги електронного цифрового підпису.

На засіданні розглянуто звернення Міністерства доходів і зборів України (лист від 25 червня 2014 року № 12105/5/99-95-44-15) щодо організації робочої зустрічі за участю фахівців Адміністрації Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України як контролюючого органу для термінового опрацювання питання тимчасового спрощення процедур ідентифікації та реєстрації в акредитованому центрі сертифікації ключів Міністерства доходів і зборів України платників податків Донецької та Луганської областей, які втратили установчі та інші документи, печатки тощо.

За підсумками засідання спільної робочої групи з розробки проектів нормативно-правових актів у сфері електронного цифрового підпису вирішили опрацювати механізми спрощення процедур ідентифікації та реєстрації підписувачів з використанням можливостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців; впровадження інструментів «перехресної ідентифікації» на основі документів, отриманих від інших верифікаторів ідентифікаційних даних; розглянути необхідність внесення відповідних змін до регламентів центрів/акредитованих центрів сертифікації ключів за погодженням з Державною службою спеціального зв’язку та захисту інформації України.

За результатом розгляду підготувати спільний наказ у сфері електронного цифрового підпису, направлений на спрощення процедур ідентифікації та реєстрації підписувачів у суб’єктах, які надають послуги електронного цифрового підпису.