24 грудня 2012

У роботі Центрального засвідчувального органу вперше не виявлено жодного порушення

У роботі Центрального засвідчувального органу (ЦЗО) вперше з часу проведення перевірок не виявлено жодного порушення.

Щорічну планову перевірку Центрального засвідчувального органу у грудні 2012 року здійснила комісія у складі працівників Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації. Зокрема, перевірялося дотримання вимог Закону України «Про електронний цифровий підпис».

Вперше з часу проведення зазначених перевірок, у роботі ЦЗО не було виявлено жодного порушення і його робота визнана такою, що відповідає вимогам законодавства.

Як зазначено у висновку складеного комісією акту перевірки, організація та порядок обслуговування сертифікатів ключів центрів сертифікації ключів, а також порядок акредитації центрів сертифікації ключів центральним засвідчувальним органом відповідає вимогам законодавства.

Як відомо, з жовтня 2011 року виконання функцій Центрального засвідчувального органу було покладено на Міністерство юстиції України. Технічне та технологічне забезпечення виконання функцій центрального засвідчувального органу здійснюється державним підприємством “Інформаційний центр” Міністерства юстиції України, яке визначено адміністратором інформаційно-комунікаційної системи центрального засвідчувального органу.

Довідково. Положення про Центральний засвідчувальний орган" було затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 28 жовтня 2004 року № 1451. Одним з основних завдань Центрального засвідчувального органу є забезпечення умов для функціонування засвідчувальних центрів органів виконавчої влади або інших державних органів та центрів сертифікації ключів.

Перевірку діяльності Центрального засвідчувального органу здійснює Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації. Відповідно до статті 12 Закону України «Про електронний цифровий підпис» цей спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади з питань організації спеціального зв’язку та захисту інформації виконує функції контролюючого органу.