12 квітня 2013

Інформація від Міністерства юстиції України

Як відомо, серед завдань, визначених Національним планом дій на 2013 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 роки "Заможне суспільство, конкурентноспроможна економіка, ефективна держава", Міністерству юстиції України доручено забезпечити удосконалення державного регулювання та контролю за додержанням законодавства про електронний цифровий підпис, шляхом внесення змін до Закону України "Про електронний цифровий підпис".

За останній час Міністерством юстиції України проведено значну роботу, спрямовану на реалізацію завдання зі створення електронного уряду та розширення використання електронного цифрового підпису. Інфраструктура відкритих ключів та електронний цифровий підпис є базовими елементами для побудови в Україні надійної та ефективно функціонуючої системи електронного документообігу, що є в свою чергу елементом побудови електронного урядування та має кінцевою метою інтеграцію України до світового інформаційного суспільства.

Подальший розвиток у цій сфері гальмується відсутністю правових засад до використання всіх можливостей інфраструктури відкритих ключів для розбудови та ефективного функціонування електронних довірчих послуг, у тому числі, адміністративних послуг в електронному вигляді, електронного нотаріату, електронних закупівель, електронного документообігу, електронного архіву, електронного судочинства.

Міністерство юстиції України, як головний орган у системі центральних органів виконавчої влади з формування та забезпечення реалізації державної політики з питань використання електронного цифрового підпису визначилося з концептуальними засадами реформування законодавства у сфері використання інфраструктури відкритих ключів.

Міністерством юстиції України прийнято наказ від 10 квітня 2013 року №668/5 "Про затвердження Концепції реформування законодавства у сфері використання інфраструктури відкритих ключів та надання довірчих послуг"

Заступник директора Департаменту -
начальник Управління функціонування
центрального засвідчувального органу


І.О. Наливайко