22 грудня 2014

Повідомлення про повторне оприлюднення проекту розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Концепції розвитку інфраструктури відкритих ключів та надання послуг електронного цифрового підпису (кваліфікованих електронних довірчих послуг)»

З метою забезпечення вивчення та врахування думки громадськості та дотримання вимог пункту 3 Порядку проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 листопада 2010 року № 996, Міністерство юстиції повідомляє про повторне оприлюднення на офіційному веб-сайті Міністерства юстиції проекту розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Концепції розвитку інфраструктури відкритих ключів та надання послуг електронного цифрового підпису (кваліфікованих електронних довірчих послуг)» (далі – проект Розпорядження).

Проект Розпорядження розроблено з метою удосконалення державного регулювання відносин у сфері технічного регулювання інфраструктури відкритих ключів та надання послуг електронного цифрового підпису (кваліфікованих електронних довірчих послуг) шляхом адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу та гармонізації з ним, зокрема прийняття органами державної влади актів щодо технічного регулювання інфраструктури відкритих ключів та надання послуг електронного цифрового підпису (кваліфікованих електронних довірчих послуг): стандартів, технічних регламентів, запровадження процедури відповідності тощо.

Зазначеної мети пропонується досягнути шляхом:

  1. Підготовка та внесення на розгляд Кабінету Міністрів України нормативно-правових актів, що забезпечать функціонування інфраструктури відкритих ключів та надання кваліфікованих електронних довірчих послуг.
  2. Інтеграція Національної системи електронного цифрового підпису (інфраструктури відкритих ключів) до світової та європейської систем електронного цифрового підпису і вирішення проблем, пов’язаних із функціональною сумісністю технологічних систем у різних країнах світу, шляхом створення правової та технічної баз, розробки стандартів та регламентів, які дозволять забезпечити співпрацю у сфері інфраструктури відкритих ключів та надання послуг електронного цифрового підпису.
  3. Гармонізація національного законодавства у сфері інфраструктури відкритих ключів та надання транскордонних послуг електронного цифрового підпису із законодавством Європейського Союзу та інших країн світу, у тому числі з положеннями Регламенту (ЄС) № 910/2014 Європейського Парламенту та Ради від 23 липня 2014 року щодо електронної ідентифікації та довірчих послуг для цілей електронних транзакцій на внутрішньому ринку.
  4. Забезпечення умов для технічного та нормативно-правового врегулювання запровадження визнання іноземних кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів та кваліфікованого електронного підпису.
  5. Створення на базі Міністерства юстиції України Стенду електронного цифрового підпису з метою досягнення сумісності існуючих технічних рішень у сфері використання електронного цифрового підпису шляхом технологічної уніфікації компонентів Національної системи електронного цифрового підпису (інфраструктури відкритих ключів). Створення стенду для перевірки сумісності технічних рішень, які будуть використовувати стандарти Європейського Союзу, буде спрощено використанням наявного безкоштовного стенду для тестування інтероперабельності, який вже зараз створений для країн Європейського Союзу та асоційованих членів Європейського Союзу.

Проект Розпорядження в установленому законодавством порядку 03 жовтня 2014 року було оприлюднено на офіційному веб-сайті Міністерства юстиції України та 26 вересня 2014 року надіслано на погодження до Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Міністерства фінансів України, Міністерства освіти і науки України, Адміністрації Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Державного агентства з питань електронного урядування України.

Разом з тим 02, 09 вересня та 14 жовтня 2014 року проект Розпорядження розглядався на засіданні Науково-експертної ради з питань розвитку інфраструктури відкритих ключів України при Міністерстві юстиції України.

У зв’язку із зазначеним проект Розпорядження доопрацьовано з урахуванням пропозицій і зауважень висловлених заінтересованими органами та членами Науково-експертної ради з питань розвитку інфраструктури відкритих ключів України при Міністерстві юстиції України.

Водночас проекту Розпорядження підтримано Незалежною асоціацією банків України та товариством з обмеженою відповідальністю «АВТОР».

Зауваження та пропозиції до проекту Розпорядження просимо надсилати протягом місяця з дня оприлюднення за адресою:
Міністерство юстиції України 01001, м. Київ, вул. Городецького, 13, тел./факс: (044) 486-87-24. Адреса електронної пошти: acsk@minjust.gov.ua

Начальника Управління
функціонування центрального
засвідчувального органу
О.В. Костенко




Ознайомитися з проектом розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Концепції розвитку інфраструктури відкритих ключів та надання послуг електронного цифрового підпису (кваліфікованих електронних довірчих послуг)»(у форматі PDF)

Ознайомитися з текстом проекту розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Концепції розвитку інфраструктури відкритих ключів та надання послуг електронного цифрового підпису (кваліфікованих електронних довірчих послуг)»

Ознайомитися з текстом проекту Концепції розвитку інфраструктури відкритих ключів та надання послуг електронного цифрового підпису (кваліфікованих електронних довірчих послуг

Ознайомитися з текстом пояснювальної записки до проекту розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Концепції розвитку інфраструктури відкритих ключів та надання послуг електронного цифрового підпису (кваліфікованих електронних довірчих послуг)»